TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Consumer Behaviors On Food Safety (A Case Study On Red Meat Consumption In Urban Areas Of Adana)

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/e7bSWTUE-492013-8.pdf


Title : Turkish Gıda Güvenirliği Açısından Tüketici Davranışları (Adana Kentsel Kesimde Kırmızı Et Tüketimi Örneği)
English Consumer Behaviors On Food Safety (A Case Study On Red Meat Consumption In Urban Areas Of Adana)
German Verbraucher Verhalten im Bereich der Lebensmittelsicherheit (A Case Study On Red Fleischkonsum In städtischen Gebieten in Adana)


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Son yıllarda ortaya çıkan hayvansal kaynaklı hastalıkların insanlara bulaşması riski ve Türkiye’de kırmızı et üretiminin bir bölümünün gıda kalite ve güvenirlik standartlarının altında gerçekleşmesi, tüketicilerin kırmızı et tüketimi üzerine olan duyarlılıklarını artırmış ve bir çok tüketicinin tüketim tercihlerinde değişmelere neden olmuştur. Bunun sonucu olarak, gıda güvenirliği tüketici tutum ve davranışları açısından önemli bir konu haline gelmiştir. Bu çalışmada, giderek artmakta olan gıda güvenirliği eğiliminin tüketicilerin kırmızı et ve et ürünleri satın alma tutum ve davranışlarını nasıl etkilediğinin ortaya konulması amaçlanmıştır. Araştırma kapsamında veriler, 400 hane ile yapılan tüketici anketi aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda, tüketicilerin önemli bir bölümü gıda güvenirliği konusundaki haberlerden etkilenmekte ve et tüketim kompozisyonunu buna göre şekillendirmektedir. Kırmızı et ve ürünleri içerisinde tüketiciler tarafından en güvenilir olarak algılanan ürün koyun etidir. Gıda güvenirliği için tüketicinin ödeme istekliliğinin tahmin edilmesinde, Ordered Probit modeli kullanılmıştır. Bu modelin sonuçlarına göre sertifikalandırılmış kırmızı et ve ürünleri için tüketicilerin ödeme istekliliği olasılığının en yüksek olduğu düzey, mevcut fiyattan % 20 daha yüksektir. Ayrıca eğitim düzeyi yüksek, kırmızı et tüketim sıklığı fazla, yüksek gelir grubunda ve alışveriş yaparken süpermarket yada hipermarket tercih eden bireylerin gıda güvenirliği sağlanmış kırmızı et ve ürünleri için daha fazla ödemeye istekli oldukları belirlenmiştir. LA/AIDS modeli sonuçlarına göre harcama esnekliği, koyun etinde 1’den küçük, diğer ürünlerde ise 1’den büyüktür. Fiyat esnekliklerinin sığır eti, koyun eti ve pastırmada esnek; sucuk, salam ve sosiste ise az esnek olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca çapraz fiyat esnekliklerinde, rakip ilişkilerin tamamlayıcı ilişkilere göre daha fazla olduğu bulunmuştur.
English Recently, there are many reasons to increase consumers’ sensitivity toward red meat consumption which affects their consumption preferences, such as infection risk of animal-borne disease, and some part of the red meat production can not meet food quality and safety standards in Turkey. As a result, food safety is becoming a major concern in the consumer’s attitude and behaviors. In this study, it was aimed to determine that consumers’ food safety concerns affect on their purchasing attitude and behaviors for red meat and it’ products. Data were collected by means of consumer survey with 400 household. As a result of this research, a significant part of consumers’ were affected by news on food safety and they formed their consumption pattern in respect of food safety issues. Lamb meat is perceived as a safest meat product by consumers. Ordered Probit was used to estimate the consumers’ willingness to pay for food safety. Ordered Probit model estimation showed that probability of consumers’ willingness to pay a price premium for certificated red meat and it’ product is 20 % higher than based price. Besides, consumers who were well educated, frequently consumed red meat, had higher income level and preferred supermarket or hypermarket for shopping were more willing to pay for safer red meat and its product. As a result of LA/AIDS model, expenditure elasticity for lamb meat is smaller than one, and while other meat products are higher than one. Except for Turkish sausage, salami and sausage, the own-price elasticity for beef, lamb meat, and beef jerky estimated elastic. In addition, cross price elasticities reveal that substitutability relationships are higher than complementarities.
German Vor kurzem es gibt viele Gründe um Verbraucher Empfindlichkeit gegenüber rotem Fleisch-Verbrauch zu erhöhen, betrifft ihre Verbrauchs-Einstellungen, z. B. Infektionsrisiko Tier übertragbare Krankheit, und ein Teil der Produktion von rotem Fleisch kann Lebensmittelstandards Qualitäts- und Sicherheitsstandards in der Türkei nicht erfüllen. Lebensmittelsicherheit ist daher ein wichtiges Anliegen in Haltung und Verhalten des Verbrauchers geworden. In dieser Studie richtete sich um festzustellen, dass die Verbraucher Essen Sicherheitsbedenken auf ihren Einkauf Haltung und Verhaltensweisen für rotes Fleisch und es beeinflussen ' Produkte. Daten wurden mittels Verbraucherumfrage mit 400 Haushalt gesammelt. Als Ergebnis dieser Forschung ein wichtiger Bestandteil der Verbraucher waren betroffen, durch Nachrichten im Bereich der Lebensmittelsicherheit und gründeten ihre Konsumgewohnheiten in Bezug auf Fragen der Lebensmittelsicherheit. Lammfleisch ist als sicherste Fleisch-Produkt von den Verbrauchern wahrgenommen. Geordnete Probit wurde verwendet, um den Verbrauchern Zahlungsbereitschaft für Lebensmittelsicherheit zu schätzen. Bestellte Probitmodell Schätzung zeigte diese Wahrscheinlichkeit der Verbraucher Zahlungsbereitschaft einem Preiszuschlag für verbriefte rotes Fleisch und es ' Produkt ist 20 % höher als Basis-Preis. Außerdem, Verbraucher, die gut ausgebildet waren, häufig konsumierten rotes Fleisch, hatten höhere Einkommensniveau und bevorzugten Supermarkt oder Supermarkt zum Einkaufen waren mehr für sicherer rotes Fleisch und ihr Produkt zu zahlen bereit. Durch LA/AIDS-Modell ist Ausgaben Elastizität für Lammfleisch kleiner als eins, und während andere Fleischerzeugnisse sind höher als eine. Mit Ausnahme der türkische Wurst, Salami und Wurst, die eigene Preiselastizität für Rindfleisch, Lamm Fleisch und beef jerky geschätzte elastisch. Darüber hinaus zeigen Kreuz Preis-Elastizität, dass Substituierbarkeit Beziehungen höher als Komplementaritäten sind.


Keywords : Turkish Gıda Güvenirliği
English Food Safety
German Lebensmittelsicherheit
Turkish Kırmızı Et Ürünleri
English Red Meat Products
German rotes Fleischprodukte
Turkish Ödeme İstekliliği
English Willingness to Pay
German Bereitschaft zu zahlen
Turkish Ordered Probit Modeli
English Ordered Probit Model
German Ordered-Probit Modell
Turkish LA/AIDS Model
English LA/AIDS Model
German LA/AIDS-Modell


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2007


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2007-07-02
name : Seval Mutlu
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı, 01330 Adana, Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1509


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-04
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 1804104 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/e7bSWTUE-492013-8.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/6418.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi Tez Koleksiyonu, 01330 Adana
English Çukurova University Library, Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Human Nutrition


Description :


Keywords : Turkish gıda güvenliği
English food safety
Turkish tüketici davranışları
consumers behaviors