TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

An Investigation On Determination Of Different Levels Of Dietary Supplemental L-Carnitine And Lipid On Growth Performance And Body Chemical Composition Of Gilthead Sea Bream (Sparus aurata)

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/XHx4So2r-692013-46.pdf


Title : Turkish L-Karnitin ve Farklı Yağ Seviyeleri ile Hazırlanan Yemlerle Beslenen Çipuraların (Sparus aurata) Büyüme Performansı ve Vücut Kimyasal Kompozisyonlarının Araştırılması
English An Investigation On Determination Of Different Levels Of Dietary Supplemental L-Carnitine And Lipid On Growth Performance And Body Chemical Composition Of Gilthead Sea Bream (Sparus aurata)
German Eine Untersuchung auf Bestimmung von verschiedene Ebenen von Diät zusätzliche L-Carnitin und Lipid auf Wachstum Leistung und Körper chemische Zusammensetzung von Goldbrasse (Sparus aurata)


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışmada, iki farklı deneme kurgulanmıştır. I. denemede yemlere eklenen Lkarnitinin (0, 1, 2, 3 ve 4 g/kg yem; sırasıyla G0, G1, G2, G3 ve G4) çipura balıklarının büyüme performansları ve vücut kimyasal kompozisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. İlk denemede, 5,29±0,97 g ağırlığındaki balıklar, her grup için 3 tekerrür olacak şekilde stoklanarak 45 gün boyunca yemlenmişlerdir. Deneme sonucu verilerine göre, G3 ve G4’teki Son Ağırlık (SA), Canlı Ağırlık Kazancı (CAK) ve Yem Etkinlik Oranı (YEO)’nın diğer gruplara oranla daha iyi olduğu belirlenmiştir (P<0,05). Yapılan yağ asitleri ve nötral yağ asitleri sonuçları, yağ asitleri kullanımının karaciğer ve kaslarda etkin olduğu ve aynı zamanda Triaçilgliserol (TAG)’lerin enerji amacıyla kullanılmasının artan L-karnitin ilâvesiyle paralel olarak arttığı belirlenmiştir. II. Denemede ise, 4,04±0,01 g ağırlığındaki çipuralar, 43 gün süreyle, iki farklı yağ (%12,5 ve 20) seviyesine ek olarak L-karnitinin üç farklı (0, 2 ve 3 g/kg yem) seviyesinin kombinasyonu ile hazırlanmış yemlerle beslenmişlerdir. Bu denemede, farklı yağ seviyelerinin L-karnitin ile birlikte balık büyüme ve vücut kimyasal kompozisyonları üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Denemede elde edilen veriler, balıkların büyüme parametreleri açısından yağ ve L-karnitin faktörlerinin herhangi bir etkisinin olmadığını ortaya çıkarmıştır (p>0,05). Tüm vücut kompozisyonları analizleri ise, balıkların kaslarındaki protein oranının deneme başındaki orana göre az da olsa arttığını göstermiştir. Yağ asitleri sonuçlarında yine L-karnitin ve yağ faktörlerinin belirgin etkileri gözlenmezken, sadece birkaç yağ asidi üzerine etkisi olmuş ve daha detaylı sonuçların alındığı nötral yağ asitleri verilerine göre, hem yağ hem de L-karnitin ilâvesinin, balık kas ve karaciğerlerinde TAG ve Serbest Yağ Asitleri (SYA) değerlerini önemli derecede değiştirdiği, yemdeki yağ seviyesinin artmasıyla bu nötral yağ sınıflarının daha etkin bir şekilde kullanıldığı belirlenmiştir.
English Two different experiments were carried out in this study. 1st experiment dealt with the effect of different L-carnitine levels (0, 1, 2, 3 ve 4g/kg diet; G0, G1, G2, G3 ve G4 respectively) on growth performance and proximate composition of sea bream. The fish (5.29±0.97 g) were grown on experimental diets for 45 days in three replicates. The results showed that higher growth, weigth gain and feed efficiency were displayed by G3 and G4 than the other groups (P<0.05). The utilization of fatty acids in fish liver and muscles were more effective in the same experimental groups than the other groups, and also, triacylglyserol (TAG), which is used for energy production, rose with L-carnitine levels. In the 2nd experiment, sea bream (4.04±0.01 g) were fed for 43 days with prepared diets containing two different lipid (12.5 and 20%) and three different L-carnitine level (0, 2 and 3 g/kg diet) combinations. This experiment was undertaken to investigate the effects of growth performance and proximate composition of graded dietary lipid and L-carnitine levels in sea bream. According to the results, there were no effects of lipid and L-cartnitine supplementation as well as interaction of both factors on growth or lipid composition of the fish (p>0.05). On the other hand, whole body composition results showed slight differencies between the initial and final protein composition of the fish. There was no clear effects of lipid or L-carnitine on fatty acid composition of the fish. In contrast, TAG and free fatty acids (FFA) results indicated that L-carnitine and lipid levels were affected in the fish liver and muscles. These neutral lipid classes were used more effectively when the lipid levels of the diets was increased.
German In dieser Studie wurden zwei verschiedene Experimente durchgeführt. 1. Experiment befasste sich mit der Wirkung von L-Carnitin-Ebenen (0, 1, 2, 3 Ve 4g/kg Nahrung; G0, G1, G2, G3 Ve G4 bzw.) über Wachstum und naheliegende Zusammensetzung der Meerbrassen. Der Fisch (5.29±0.97 g) wurden auf experimentelle Diäten für 45 Tage in drei Wiederholungen angebaut. Die Ergebnisse zeigten, dass höheren Wachstum, Gewicht zu gewinnen und Futterverwertung von G3 und G4 als die anderen Gruppen (P angezeigt wurden< 0,05). Die nutzung von fettsäuren im fisch-leber und muskeln waren in den gleichen experimentellen gruppen effektiver, als die anderen gruppen und auch Triacylglyserol (TAG), die für die energieerzeugung verwendet wird, mit L-carnitin ebenen. Im 2. versuch stieg, meerbrasse (4.04±0.01 g) für 43 tage mit vorbereiteten diäten mit zwei verschiedenen Lipid gefüttert wurden (12,5 und 20 %) und drei verschiedene L-carnitin ebene (0, 2 und 3 g/kg diät) kombinationen. Dieses Experiment, um unternommen wurde die auswirkungen der wachstumsleistung und naheliegende zusammensetzung der abgestuften diätetischen Lipid und L-carnitin in seebrassen. nach den ergebnissen zu untersuchen, es gab keine wirkungen von Lipid und L-Cartnitine-ergänzung sowie die interaktion beider faktoren auf wachstum oder Lipid zusammensetzung der fische (p > 0,05). auf Andererseits ganze Körperzusammensetzung Ergebnisse zeigte leichte Unterschiede zwischen der Anfangs- und Endwert Eiweiß-Zusammensetzung der Fische. Es gab keine klaren Auswirkungen von Lipid oder L-Carnitin auf Fettsäurezusammensetzung des Fisches. Im Gegensatz dazu zufolge TAG und freie Fettsäuren (FFA) Ergebnissen, L-Carnitin und Lipid-Ebenen in der Fisch-Leber und Muskeln betroffen waren. Diese neutral Lipid-Klassen wurden effektiver eingesetzt wenn die Blutfettwerte der Diäten wurde erhöht.


Keywords : Turkish çipura
English gilthead sea bream
German Goldbrasse
Turkish Sparus aurata
Turkish L-karnitin
English L-carnitine
German L-Carnitin
Turkish yağ
English lipid
German Lipide
Turkish yağ asitleri
English fatty acids
German Fettsäuren
Turkish nötral yağ sınıfları
English neutral lipid classes
German Neutrallipidspeicherkrankheit Klassen


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2005


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2005-01-01
name : Oğuz Taşbozan
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı, 01330 Adana, Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1529


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-06
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 2118283 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/XHx4So2r-692013-46.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/5541.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu, 01330 Adana
English Çukurova University Library, Thesis Collection, 01330 Adana, Turkey


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Aquatic Biology and Ecology


Description :


Keywords : Turkish balıkçılık
English fishery