TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Characterization Of Different Pepper Genotypes And Low Temperature Tolerance

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/ibmmiSGJ-1592013-49.pdf


Title : Turkish Farklı Biber Genotiplerinin Karakterizasyonu Ve Düşük Sıcaklığa Tolerans
English Characterization Of Different Pepper Genotypes And Low Temperature Tolerance
German Charakterisierung der verschiedenen Pepper-Genotypen und niedriger Temperaturtoleranz


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışmada biber ıslahında kullanılmak üzere toplanmış ve 6 kez kendilenmiş olan 562 biber genotipinin morfolojik olarak karakterizasyonu yapılmıştır. Morfolojik karakterizasyon verilerinin istatistik analizleri SAS ve NTSYSpc bilgisayar programları kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda oluşturulan dendogramlar değerlendirilerek 96 adet genotip içeren bir koleksiyon oluşturulmuştur. Biber genotiplerinin ortalama benzerlik katsayısı sivri biberde r =0.44; çarliston biberinde r =0.42; yağlık biberde r=0.41, KahramanmaraşŞanlıurfa biberinde r =0.37; süs biberinde r=0.45 ve dolma biberde r=0.42 olmuştur. Temel Bileşenler Analizinde (TBA) 53 morfolojik özellik değerlendirildiğinde ilk 3 Eigen değeri sonucu toplam varyans % 30 olarak bulunmuştur. Genetik çeşitliliği % 100 açıklayan 25 morfolojik özellik ise kendi içinde değerlendirildiğinde ilk 3 Eigen değerinin toplam varyansı % 50'ye ulaşmıştır. Dolma ve yağlık biber grupları ayrı bir grup oluştururken sivri ve çarliston biber gupları iç içe girmiştir. Süs biber grubu ayrı bir grup oluşturmakla birlikte Kahramanmaraş ve sivri biber grupları içine giren bireyleri de bulunmaktadır. Yağlık biber grubu sivri-çarliston grubu ile dolma biber grubu arasında konumlanmıştır. Tüm varyasyonu açıklayan 25 morfolojik özellik ile korelasyon matriksi yapıldığında toplam kombinasyonun % 95.39'u tamamen birbirinden bağımsız olarak bulunmuştur. Bu da tüm varyasyonu açıklayan 25 morfolojik özelliğin biberin haploid 12 farklı kromozomunda ve farklı kollarda olma ihtimalini yükseltmiştir. Çiçeklenme zamanı (51) ve meyve tutum zamanı (53) morfolojik özellikleri 0.9966 korelasyon ile birbirlerine çok yakın bağlantı göstermiştir. Oluşturulan koleksiyon 16 sivri, 11 çarliston, 11 yağlık, 9 KahramanmaraşŞanlıurfa, 9 dolma ve 10 süs biberi genotipi ile düşük sıcaklık testlemesi sonuçlarına göre belirlenen 10 duyarlı, 10 orta tolerant ve 10 tolerant genotipten oluşmuştur. Koleksiyondaki genotipler düşük sıcaklık uygulamasına alındıktan sonra yapılan çiçek tozu çimlenme testleri ise genotipleri duyarlı, orta düzeyde tolerant ve tolerant olarak ayırmış ve R2 değeri 0.7422 gibi çok yüksek bir değer almıştır. Düşük sıcaklık uygulaması sonucu en duyarlı hat Alata-195 iken Alata-111 en tolerant hat olarak tespit edilmiştir.
English In this study, morphological characterization of 562 pepper genotypes that were collected to be used in pepper breeding and selfed 6 times was performed. SAS and NTSYSpc statistical package programs were used for statistical analysis of morphological characterization data. A subset of collection that includes 96 genotypes was formed as a result of analysis. Mean similarity co-efficient of pepper genotypes was found to be 0.44, 0.42, 0.41, 0.37, 0.45 and 0.42 for sivri, charleston, paprika, Kahramanmaraş-Şanlıurfa, chile and dolma respectively. The first three Eigen values explained the total variation 30% evaluating 53 morphological properties with Principal Component Analysis (PCA). It increases to 50% percent when 25 uncorrelated morphological properties were used. The results of PCA showed that, dolma and paprika pepper genotypes form separate groups while sivri and charleston genotypes intersect. Although chile pepper genotypes form a separate group, some of its members are placed in Kahramanmaraş and sivri pepper groups. Paprika pepper group is located between sivri-charleston groups and dolma group. 95% of total combinations were found to be independent from each other when the correlation matrix was formed with the 25 morphological properties. This increases the possibility of that 25 morphological properties that defines genetic variance are located (n= 12) different chromosomes of pepper and even in different arm. Morphological properties of blossom and fruit set time reveal a close link with a correlation coefficient of 0.9966. The collection is formed from 16 sivri, 11 charleston, 11 paprika, 9 Kahramanmaraş-Şanlıurfa, 9 dolma and 10 chile pepper in adddition to 10 sensitive, 10 moderately tolerant and 10 tolerant genotypes that were selected evaluating the results of low temperature screening. Polen germination test after the low tempture treatment explained 74% of the variation (R2=0.74) in separating sensitive, moderately tolerant and tolerant pepper genotypes. While Alata-195 genotypes showed the lowest tolerance to low temperature the highest tolerance was observed from Alata-111.
German In dieser Studie erfolgte Morphologische Charakterisierung von 562 Pfeffer-Genotypen, die gesammelt wurden, um in Pfeffer-Zucht und Selfed 6 Mal verwendet werden. SAS und NTSYSpc Statistikpakets Programme wurden für die statistische Analyse der morphologische Charakterisierungsdaten verwendet. Eine Teilmenge der Auflistung, die 96 Genotypen enthält entstand als Ergebnis der Analyse. Mittlere Ähnlichkeit der Pfeffer Genotypen effizient erwies sich 0,44, 0,42, 0,41, 0,37, 0,45 bzw. 0,42 für Mira, Charleston, Paprika, Kahramanmaraş-Şanlıurfa, Chile und Dolma erforderlich. Die ersten drei Eigen-Werte erklärt die totale Variation 30 % Bewertung 53 morphologische Eigenschaften mit Principal Component Analysis (PCA). Es erhöht sich auf 50 %, wenn 25 unkorreliert morphologische Eigenschaften verwendet wurden. Die Ergebnisse der PCA ergab, dass Dolma und Paprika Pfeffer Genotypen Form trennen Gruppen während Mira und Charleston Genotypen überschneiden. Obwohl Chile Pfeffer Genotypen eine eigene Gruppe bilden, sind einige seiner Mitglieder in Kahramanmaraş und Mira Pfeffer Gruppen platziert. Paprika Pfeffer-Gruppe befindet sich zwischen Mira-Charleston-Gruppen und Dolma-Gruppe. 95 % der Gesamt-Kombinationen wurden gefunden, voneinander unabhängig sein, wenn die Korrelationsmatrix mit den 25 morphologischen Eigenschaften gebildet wurde. Dieser erhöht die Möglichkeit, dass 25 morphologischen Eigenschaften, die genetische Varianz definiert befinden (n = 12) verschiedenen Chromosomen Pfeffer und auch in den anderen Arm. Morphologische Eigenschaften von Blüte und Frucht eingestellte Zeit zeigen einen engen Zusammenhang mit einem Korrelationskoeffizienten von 0.9966. Die Sammlung entsteht durch 16 Sivri, 11 Charleston, 11 Paprika, 9 in Kahramanmaraş-Şanlıurfa, 9 Dolma und 10 Chile Pfeffer in daneben 10 empfindlich, 10 mäßig tolerant und 10 tolerant Genotypen, die Bewertung der Ergebnisse der Niedertemperatur-Screening ausgewählt wurden. Polen Keimen Test nach die niedrigen versuchen Behandlung 74 % der Variation erklärt (R2 = 0,74) Trennung von sensiblen, mäßig tolerante und tolerant Pfeffer Genotypen. Zwar Alata-195 Genotypen ergab verzeichneten die niedrigste Toleranz gegenüber niedrigen Temperaturen die höchsten Toleranz von Alata-111.


Keywords : Turkish Biber, karakterizasyon, düşük sıcaklık, tolerans
English Pepper, characterization, low temperature, tolerance
German Pfeffer, Charakterisierung, Niedertemperatur, Toleranz


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2007


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2007-01-01
name : Davut Keleş
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Bahçe Bitkileri Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1722


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-15
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 1913976 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/ibmmiSGJ-1592013-49.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/6301.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Plant Production


Description :


Keywords : Turkish biber çeşitleri
English pepper varieties
Turkish sıcaklık toleransı
English tolerance to temperature