Descriptions : | Bazı yabani domates türlerine ait genotipler ile farklı biber genotiplerinin bazı büyüme ve gelişme parametreleri bakımından mikorizaya bağımlılığını tespit etmek amacıyla yapılan iki dönemlik çalışma yarı kontrollü cam sera koşullarında yürütülmüştür. Bitkiler 6 hafta süresince mikorizalı (G. etunicatum) ve mikorizasız olarak yetiştirilmişlerdir. Çalışmanın birinci döneminde 17 adet C. annuum L. türüne ait biber genotipi ve 6 adet farklı yabani domates türlerine ait genotip ile 1 adet sanayilik ve 1 adet standart domates çeşidi kullanılmıştır. Çalışmanın ikinci döneminde ise birinci dönemde kullanılan genotiplerden oluşan 14 adet C. annuum L. türüne ait biber genotipleri ile 5 adet yabani domates türlerine ait genotip, 1 adet sanayilik ve 1 adet standart domates çeşidi kullanılmıştır. Çalışmada kullanılan genotiplerde bitki boyu (cm), yeşil aksam kuru ağırlığı (g), kök kuru ağırlığı (g), toplam kuru ağırlık ölçümleri yapılmış ve aynı genotiplerde denemenin her iki döneminde de bitki yapraklarinda P analizi yapılmıştır. Biber genotiplerinin araştırma bulgularına göre, mikorizaya bağımlılık büyük bir varyasyon göstermiştir. Mikorizaya bağımlılık çalışmanın birinci döneminde % 39,04-83,96 ve ikinci döneminde % 20,90-56,83 arasında gerçekleşmiş olup, biber genotiplerinden A 300 ve A287 nolu genotipler en yüksek bağımlılığa sahip olmuşlardır. Biber genotiplerinde kök infeksiyonu değerleri ise 1. dönemde ortalama % 48,04 2. dönemde ise % 47,68 olarak belirlenmiştir.
This study was conducted for the purpose of screen of mycorrhizae dependency of some tomato genotypes that belong to different wild tomato species and different pepper genotypes with respect to some growth and development characteristics under glasshouse at two period. Plants were grown with mycorrhizae (G. etunicatum) and without mycorrhizae during 6 weeks. During the first period of study, 17 pepper genotypes (C. annuum L.) , 6 tomato genotypes which belong to wild tomato species, one industrial tomatoes cultivar and one standart tomatoes cultivar were used. During the second period of study, 14 pepper genotypes (same with first period) ,5 wild tomatoes genotypes, one industrial tomato cultivar and 1 standart tomato cultivars were used. Plant height (cm), shoot dry weight (g), root dried weight (g) and total plant dry weight (g) of tomato and pepper genotypes were measured and shoot P content were analyzed.
Diese Studie wurde zum Zwecke der Bildschirm der Mykorrhiza Abhängigkeit einiger Tomaten-Genotypen, die verschiedene wilde Tomaten Arten angehören, und unterschiedliche Pfeffer Genotypen in Bezug auf einige Wachstum und Entwicklung Merkmale unter Gewächshaus an zwei Periode durchgeführt. Pflanzen wurden angebaut, mit Mykorrhiza (G. Etunicatum) und ohne Mykorrhiza während 6 Wochen. In der ersten Phase der Studie Pfeffer 17 Genotypen (C. Annuum L.), 6 Tomaten Genotypen gehören wilde Tomaten-Arten, eine industrielle Tomaten Sorte und eine Standart-Tomaten-Sorte verwendet wurden. Während der zweiten Phase der Studie wurden 14 Pfeffer-Genotypen (identisch mit der ersten Periode), 5 wilde Tomaten Genotypen, eine industrielle Tomaten-Sorte und 1 Standart-Tomaten-Sorten verwendet. Pflanzen Sie Höhe (cm) zu, schießen Sie Trockengewicht (g), getrocknete Wurzel Gewicht (g) und gesamten Anlage trocken Gewicht (g) von Tomaten und Pfeffer Genotypen wurden gemessen und schießen P Inhalte analysiert wurden.
|