TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Effect Of Bacteria Inoculation And Iron Application Rates On Nodulation And Yield Of Different Peanut Varities

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/oKFBirFH-1792013-38.pdf


Title : Turkish Farklı Yerfıstığı Çeşitlerinde Bakteri Aşılaması ve Demir Uygulamasının Nodülasyon ve Verime Etkisi
English Effect Of Bacteria Inoculation And Iron Application Rates On Nodulation And Yield Of Different Peanut Varities
German Wirkung von Bakterien Beimpfen und Raten von Eisen-Anwendungen auf Nodulation und Ausbeute der verschiedenen Erdnuss Sorten


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Farklı yerfıstığı çeşitlerinde bakteri aşılaması ve demir uygulamalarının nodülasyon ve verime etkisini araştırmak amacıyla yapılan bu çalışma, Adana İli Ceyhan İlçesi Altıkara köyünde 2 yıl süreyle yürütülmüştür. Araştırmada, I. ürün olarak Çukurova koşullarında en fazla ekimi yapılan NC-7, Halisbey, Arıoğlu 2003 ve Osmaniye 2005 çeşitleri kullanılmıştır. Denemede üç farklı demir dozu (Fe0, Fe1: 5 kgFe/da (Fe2SO4), Fe2: 10 kgFe/da (Fe2SO4)) ve 2 farklı Rhizobium bakteri aşılaması uygulaması (B0: aşılama yapılmamış; B1: 380 nolu Rhizobium leguminosarum suşu) yapılmıştır. Birinci ürün olarak ekilen yerfıstığı bitkisinin çiçeklenme döneminde kök, kök üstü, nodül örneklemesi; hasat döneminde ise kök, köküstü ve dane örneklemesi yapılmıştır. Sonuçlar gerek 1. yıl gerekse 2. yıl bitkilerde nodül oluşumu olmadığını göstermiştir. Dolayısıyla nodülasyon, biyomas ve çeşitli aksamların N içeriklerinde bakteri aşılamasına bağlı herhangi bir etki de görülmemiştir. Demir uygulamasına bağlı olarak ise incelenen parametrelerde çiçeklenme ve hasat dönemine ve denemede kullanılan yerfıstığı çeşitlerine bağlı olarak farklı etkiler görülmüştür. İncelenen parametreler açısından kullanılan çeşitlere göre değişen farklılıklar belirlenmiştir. Meyve verimi açısından Halisbey çeşidi 1. yıl en yüksek verim değeri gösterirken (694 kg/da) bunu Osmaniye 2005 (686 kg/da) ve Arıoğu 2003 (644 kg/da) izlemiş, 2. yıl ise her üç çeşit de 700-721 kg/da arasında verim değeri göstermiş, buna karşılık NC7'den 1. yıl 457 kg/da, 2. yıl 458 kg/da verim alınmıştır.
English This research was carried out in Adana-Ceyhan province in a two-year study to determine the effect of bacteria inoculation and iron application rates on nodulation and yield of different peanut varieties. NC-7, Halisbey, Arıoğlu 2003, and Osmaniye 2005 varieties were used as the first crop in the study, which are grown as the most common varieties in Cukurova region. Three different iron rates (Fe0, Fe1: 5 ppm kgFe/da (Fe2SO4), Fe2: 10 kg Fe/da (Fe2SO4)) were applied and two different Rhizobium leguminosarum bacteria strains (B0: with no strain - natural bacteria, B1: 380 bacteria strain) were used in the experiments. Root sampling, above ground plant sampling, and nodule sampling was done during the flowering stage of first crop peanut whereas root sampling, above ground plant sampling, and yield sampling was carried out during harvest. 1st and 2nd year results showed that bacteria inoculation did not occur in the plants. Therefore, no significant effects were observed in N contents of nodulation, biomass, and various plant parts due to bacteria inoculation, either. In terms of iron application, however, different effects were found in the parameters evaluated, depending on the flowering stage, harvest time, and the pistachio variety used in the study. Differences were observed in the parameters of interest depending on the variety. Halisbes variety had the highest yield (694 kg/da), followed by Osmaniye 2005 (686 kg/da) and Arıoğu 2003 (644 kg/da) in the first year of the experiments whereas yield varied in the range of 700-721 kg/da in all three varieties in the second year while NC7 had a yield of 457 kg/da in the first year and 458 kg/da in the second year.
German Diese Forschung wurde in der Provinz Adana-Ceyhan in einer zwei-Jahres-Studie um zu bestimmen, die Wirkung der Bakterien Beimpfen und Eisen Anwendung Preise auf Nodulation und dem Ertrag der Erdnuss Sorten durchgeführt. NC-7, Halisbey, Arıoğlu 2003 und 2005 Osmaniye Sorten wurden verwendet, als die erste Ernte in der Studie, die wie die am häufigsten verwendeten Sorten Cukurova Region angebaut werden. Drei verschiedene Eisen Preise (Sie Fe0, Fe1: 5 Seiten/Min. (Fe2SO4), KgFe/da Fe2: 10 kg Fe/da (Fe2SO4)) angewandt und zwei verschiedenen Knöllchenbakterien Leguminosarum Bakterienstämme (B0: mit keine Strain - natürliche Bakterien, B1: 380 Bakterien-Stamm) wurden in den Experimenten verwendet. Root-sampling, vor Boden-Pflanze, die Probenahme und Knötchen Probenahme erfolgte während der Blüte-Stufe der ersten Ernte Erdnuss, während Wurzel Probenahme über Boden-Pflanze, die Probenahme, Ausbeute Probenahme erfolgte und während der Ernte. erste und zweite Jahr Ergebnisse zeigten, dass Bakterien-Impfung nicht in den Pflanzen entstanden sind. Daher wurden keine nennenswerten Auswirkungen entweder in N Inhalt der Nodulation, Biomasse und verschiedene Pflanzenteile durch Bakterien Beimpfen, beobachtet. Im Hinblick auf die Anwendung von Eisen wurden jedoch unterschiedliche Auswirkungen in den Parametern ausgewertet, je nach der Blüte-Bühne, Erntezeit und die Pistazien Sorte, die in der Studie verwendet gefunden. Unterschiede wurden in die Parameter von Interesse, die je nach Sorte beobachtet. Halisbes Sorte hatte den höchsten Ertrag (694 kg/da), gefolgt von Osmaniye 2005 (686 kg/da) und 2003 (644 kg/da) Arıoğu im ersten Jahr der Experimente während Ausbeute im Bereich von 700-721 kg variiert/da in allen drei Sorten im zweiten Jahr beim NC7 hatte eine Rendite von 457 kg/da im ersten Jahr und 458 kg/da im zweiten Jahr.


Keywords : Turkish bakteri aşılaması
English bacteria inoculation
German Bakterien Beimpfen
Turkish demir gübrelemesi
English iron fertilizer
German Eisen-Dünger
Turkish yerfıstığı
English peanut
German Erdnuss
Turkish simbiyotik Azot Fiksasyonu
English simbiotic N2- Fixation
German Simbiotic N2 - Fixierung


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2009


Status : Final


Contribute : Role : Undefined
Date : 2009-01-01
name : Esin Güvercin
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak ve Bitki Besleme Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1754


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-17
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 2009761 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/oKFBirFH-1792013-38.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/7345.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Plant Nutrition


Description :


Keywords : Turkish bakteri aşılaması
English bacteria inoculation
Turkish demir gübrelemesi
English iron fertilizer