TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

The Effect Of Different Nitrogen And Zinc Doses On Growth And Yield In Wheat

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/hbtfCCyV-1792013-53.pdf


Title : Turkish Değişik Azot ve Çinko Dozlarının Buğday Bitkisinde Büyüme ve Verim Üzerine Etkisi
English The Effect Of Different Nitrogen And Zinc Doses On Growth And Yield In Wheat
German Die Wirkung der verschiedenen Stickstoff und Zink-Dosen auf Wachstum und Ertrag In Weizen


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Çinko (Zn) noksanlığı bitkide, insanda ve hayvanda sorunlara neden olan yaygın bir mikro element noksanlığıdır. Çinko noksanlığında bitkide verim ve bitkisel ürünlerin besleme kalitesinde düşüşler görülmektedir. Çinko ayrıca bitkide protein sentezi için gereklidir ve bir çok enzimin fonksiyonlarında yaşamsal roller oynamaktadır. Çinko eksikliğindeki bitkilerde protein sentezinin gerilediği ve buna bağlı olarak bitkide amin ve amino asitler gibi çözünür azot (N) formlarının biriktiği bilinmektedir. Çinko ve N arasındaki bu ilişki, farklı Zn (0.00, 0.02, 0.10 ve 5.00 mg kg-1) ve N (25, 75 ve 225 mg kg-1) uygulamalarının, Seri-82 ekmeklik buğday çeşidinin kuru madde ve dane verimiyle yeşil aksamdaki ve tanesindeki Zn, N, NO3 - ve amino asit konsantrasyonları üzerine etkisini saptayarak sera koşularında belirlenmiştir. Toprağa yapılan 25 mg N kg-1 (kontrol) uygulamasına göre, 75 ve 225 mg N kg-1 N uygulamalarının Seri-82 çeşidinin kuru madde verimini sırasıyla % 19.4 ve % 38.5 oranında arttırdığı bulunmuştur. Çinko verilmeyen kontrol uygulamasına (0.00 mg Zn kg-1) göre, diğer Zn uygulamalarının (0.02, 0.10 ve 5.00 mg kg-1) verimi sırasıyla % 14.4, % 27.6 ve % 67.4 oranında arttırdığı belirlenmiştir. Bitkinin N'la beslenme düzeyi iyileştikçe Zn'nun bitkisel verim üstündeki etkisi daha da belirgin olmuştur. Örneğin en düşük N uygulamasında Zn ile sağlanan verim artış oranları % 4.6 - % 29.3 arasında değişirken aynı değerler 75 mg kg-1 N uygulamasında % 25.9 - % 90.3 arasında değiştiği görülmüştür. Aynı şekilde, bitkinin Zn beslenme düzeyi iyileştikçe N uygulamalarının da verim üstündeki etkisi daha büyük olduğu gözlenmiştir. Azot uygulamaları bitkinin yeşil aksamındaki ve tanedeki Zn, N, NO3 -1 ve amino asit konsantrasyonlarını arttırmıştır. Buna karşılık Zn uygulamaları bitkinin yeşil aksamdaki ve tanesindeki Zn konsantrasyonlarını arttırırken genelde N, NO3 -1 ve amino asit konsantrasyonlarını azaltmıştır. Örneğin N uygulamaları dikkate alınmaksızın toprağa Zn verilmediği durumda, bitkinin yeşil aksamdaki amino asit konsantrasyonu 9738 mg kg-1 iken Zn'nun 0.02, 0.10 ve 5.00 mg kg-1 verildiği durumda yeşil aksamdaki amino asit konsantrasyonunun sırasıyla 5302, 4036 ve 1990 mg kg- 1 olduğu saptanmıştır. Bu bulgular Zn eksikliğinde buğdayda yeşil aksam ve tanede NO3 -1 ve amino asit birikimi olduğunu ortaya koymuştur. Bu da olasılıkla Zn eksikliğinde bitkide protein sentezindeki gerilemeyle ilişkili olabileceği düşünülmüştür. Sonuç olarak, beslenme ortamında Zn ve N düzeyi optimize edildiğinde bitkinin büyümesinde ve veriminde artışlar olabildiğini ve bitkide aynı zamanda çözünür N bileşiklerinin de indirgenebildiğini göstermektedir. Bu nedenle bitkilerin Zn ve N gereksinim düzeylerinin belirlenmesi oldukça önemlidir.
English Zink-Effizienz which induces several problems in plants, human, and animals is the most commonly occurring micronutrient disorder. Crop production and nutritional quality of edible parts of crop plants are decreased by Zn deficiency. Moreover, Zn is necessary for protein synthesis and plays a vital role in functions of many enzymes. It has been demonstrated that Zn deficiency gives rise to decreases in protein synthesis of plants and thus leads to the accumulation of soluble N forms, such as amino acids, in plants. This interrelationship between Zn and N has been investigated in a greenhouse experiment by studying the effect of different Zn (0.00, 0.02, 0.10 ve 5.00 mg kg-1) and N (25, 75 ve 225 mg kg-1) applications on dry matter and grain yield, and Zn, N, NO3 - and amino acid concentration in shoot and grain of Seri-82 that is wheat cultivar. It is found that 75 and 225 mg kg-1 N applications increased dry matter production of Seri-82 cultivar by 19.4 % and 38.5 %, respectively compared to 25 mg N kg-1 application. Also, Zn applications (0.02, 0.10 ve 5.00 mg kg-1) increased dry matter production cultivar by 14.4 %, 27.6 % and 67.4 %, respectively compared the control. It was observed that as the nutritional N status of crop improved, Zn's effect on plant production was markedly increased. For example, while the rates of dry matter yield increases at the lowest N application (25 mg kg-1) were between, at it is found that the ratios of the dry matter increases with Zn applications changed 4.6 to 29.3 % compared no Zn, at 75 mg kg-1 N application same values changed 25.9 to 90.3 %. Similar enhancing effects of Zn on N nutrition were also observed. Concentrations of Zn, N, NO3 - and amino acids in shoots and grain were increased by N applications. In contrast, Zn applications lead to decreases concentration N, NO3 -, and amino acid contents but increased that of Zn. While amino acid concentration in shoots of cultivars without Zn applications was 9738 mg kg-1, with Zn applications of 0. 02, 0.10 and 5.00 mg kg-1 same values were 5302, 4036 and 1990 mg kg-1, respectively. These results showed that Zn deficiency affects the accumulation of NO3 - and amino acid concentrations in shoots and grain of wheat. It is believed that this is related to impaired protein synthesis under Zn deficiency. The results also suggest that when Zn and N are optimized in nutritional zone, the growth and yield of crops could be increased while realizing reductions in contents of soluble N forms in plant. Therefore, the determination of Zn contents and N requirement of crops is of great importance.
German Zink Eficiency die induziert verschiedene Probleme in Pflanzen, Mensch und Tier ist die am häufigsten vorkommende Mikronährstoff-Erkrankung. Anbau und ernährungsphysiologische Qualität der Ernte genießbare Pflanzenteile sind durch Zn-Mangel verringert. Darüber hinaus Zn ist notwendig für die Proteinsynthese und spielt eine wichtige Rolle in vielen Enzymen-Funktionen. Es ist nachgewiesen, dass Zn-Mangel zu Rückgang der Proteinsynthese der Pflanzen führt und somit zu die Ansammlung von löslichen N-Formen, wie Aminosäuren, in Pflanzen führt. Diese Wechselbeziehung zwischen Zn und N wurde in einem Gewächshaus-Experiment durch das Studium der Wirkung von verschiedenen Zn untersucht (0.00, 0.02, 0,10 Ve 5,00 mg kg-1) und N (25, 75 Ve 225 mg kg-1) Anwendungen auf trockene Materie und Korn-Ausbeute, und Zn, N, NO3- und Aminosäure-Konzentration im schießen und Getreide von Seri-82, der Weizen Sorte ist. Es wird festgestellt, dass 75 und 225 mg kg-1 N-Anwendungen Trockenmasse Produktion von Seri-82 Sorte um 19,4 % und 38,5 %, bzw. im Vergleich zu 25 mg N kg-1 Anwendung erhöht. Auch Zn Anwendungen (0,02, 0,10 Ve 5,00 mg kg-1) höhere Trockenmasse Produktion Sorte von 14,4 %, 27,6 % und 67,4 %, verglichen die Kontrolle. Es wurde beobachtet, dass als N Ernährungszustand der Ernte verbessert, Zn der Effekt auf die Pflanzenerzeugung deutlich gestiegen war. Beispielsweise waren die Preise der Trockenmasse Ertragssteigerungen bei der niedrigsten N-Applikation (25 mg kg-1) zwischen an es wird festgestellt, dass die Eigenkapitalquoten der Trockenmasse erhöhen mit Zn-Anwendungen geänderte 4.6 um 29,3 % gegenüber keine Zn, bei 75 mg kg-1 N Anwendung dieselben Werte geändert 25,9 auf 90,3 %. Ähnliche Verbesserung Effekte von Zn N Ernährung wurden ebenfalls beobachtet. Konzentrationen von Zn, N, NO3- und Aminosäuren in die Triebe und Korn stieg durch N-Anwendungen. Im Gegensatz dazu Zn Anwendungen führen zu verringert Konzentration N, NO3-, und Aminosäure Inhalt aber erhöht, die von Zn. Während Aminosäure-Konzentration in Triebe von Sorten ohne Zn Anwendungen 9738 mg kg-1, mit Zn-Anwendungen 0 war. 02, 0.10 und 5,00 mg kg-1 dieselben Werte waren 5302, 4036 und 1990 mg kg-1, beziehungsweise. Diese Ergebnisse zeigten, dass Zn-Mangel wirkt sich auf die Ansammlung von NO3- und Aminosäure-Konzentrationen in Triebe und Weizenkorn. Es wird vermutet, dass dies mit gestörter Proteinsynthese unter Zn-Mangel zusammenhängt. Die Ergebnissen zufolge auch wenn Zn und N in Ernährungs-Zone, das Wachstum optimiert sind und Ertrag ernten gesteigert werden, konnte während die Realisierung der Senkung der Inhalt der löslichen N-Formen im Werk. Daher ist die Bestimmung von Zn Inhalt und N Anforderung Kulturpflanzen von großer Bedeutung.


Keywords : Turkish Çinko, azot, verim, amino asit ve protein
English Zinc, nitrogen, yield, amino acid and protein
German Zink, Stickstoff, Ertrag, Aminosäure und protein


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2006


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2006-01-01
name : Gönül Bozbay Taşdemir
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Toprak ve Bitki Besleme Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1760


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-17
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 505423 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/hbtfCCyV-1792013-53.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/6164.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Plant Nutrition


Description :


Keywords : Turkish buğdayda büyüme
English wheat growth