TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

Supply Analysis of Red Meat in Turkey

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/sJAVjw88-1792013-0.pdf


Title : Turkish Türkiye'de Kırmızı Et Arzının Analizi
English Supply Analysis of Red Meat in Turkey
German Versorgung Analyse von rotem Fleisch in der Türkei


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışmada, Türkiye'de, 1991-2011 yılları arasındaki kırmızı et arzı incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye'de hayvancılık sektörünün tarihsel gelişimi ele alınmış ve ekonometrik bir model kurulmuştur. Çalışma kapsamında, ulusal ve uluslararası kaynaklardan yararlanılarak, Türkiye'nin büyükbaş ve küçükbaş hayvan varlığı ve dış ticareti, grafik ve çizelgeler vasıtasıyla incelenmiştir. Ayrıca kırmızı etin ikame ürünü olan beyaz et sektörü, kırmızı et arzı ve süt sektörü incelenmiştir. Makro verilerin yanı sıra, Türkiye'de hayvancılık sektörü genetik materyaller, canlı hayvan fiyatları, yem bitkileri üretimi ve fiyatları, hayvancılık politikaları da incelenmiştir. Yıllar içerisindeki değişimlere bir kırmızı et arz modeli kurulmuş, Türkiye'de kırmızı et arzının ana bileşeni olan kırmızı et üretimini belirleyen faktörlerin etkileri ve kurulan ekonometrik modelin sonuçları tartışılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, Türkiye'de kırmızı et arzı, talebi karşılayacak düzeyde değildir. Ülke nüfusu yıllar içerisinde artarken, canlı hayvan varlığı azalmıştır. İncelenen dönemde, büyükbaş hayvan varlığında yaşanan azalma görece az iken, küçükbaş hayvan varlığı neredeyse yarıya yakın azalmıştır. 2009 yılında yaşanan krizin ardından alınan ithalat ve destekleme kararlarına rağmen, yurtiçi kırmızı et arzı ancak 2009 öncesi seviyeye çekilebilmiştir. Ancak kişi başına düşen arz miktarı, halen gelişmiş ülkelerin oldukça gerisindedir. Ayrıca süt-yem paritesinin yıllar içerisinde azalma eğilimi göstermesi, Türkiye'de kırmızı et üretim koşullarını olumsuz etkilemiştir.
English In this study, red meat supply of Turkey between 1991 and 2011 was analyzed. For this purpose, historical development of the livestock sector in Turkey was reviewed and an econometric model was established. In the first part of the study, production and trade information of livestock obtained from national and international resources were summarized with tables and graphs. Also, white meat, which is the major substitute of red meat supply and milk sector were evaluated in this study. Along with macro indicators, genetic materials in animal production, prices of live animal, production and prices of forage crops and livestock policies in Turkey were investigated. Furthermore, the results of the econometric model and factors those determine red meat production, which is the main component of red meat supply, has been discussed. According to the results of the research, red meat supply in Turkey does not meet demand. While the population is increasing, the quantity of livestock is decreasing. A relatively low decrease was observed in cattle numbers between 1991 and 2011, however live sheep and goat numbers decreased to almost half of the level of 1991. Despite the import and support decisions taken after 2009 crisis in the sector, domestic red meat supply could only be brought to pre-2009 level. However, supply per capita was still lower than that of developed countries. Furthermore, decreasing tendency of milk-feed parity during the research period has adversely affected red meat production conditions in Turkey.
German In dieser Studie wurde die rotes Fleisch-Versorgung der Türkei zwischen 1991 und 2011 analysiert. Zu diesem Zweck die historische Entwicklung der Viehwirtschaft in der Türkei wurde überprüft und ein ökonometrisches Modell entstand. Im ersten Teil der Studie wurden Produktion und Handelsinformationen von Tieren aus der nationalen und internationalen Ressourcen wieder mit Tabellen und Grafiken zusammengefasst. Auch das weiße Fleisch, das ist der große Ersatz rotes Fleisch Versorgungssicherheit und Milchsektor wurden in dieser Studie erneut ausgewertet. Zusammen mit der Makro-Indikatoren wurden untersucht, das genetische Material der Tierproduktion, Preise für lebendes Tier, Produktion und Preise der Futter-Getreide und Vieh-Richtlinien in der Türkei. Darüber hinaus die Ergebnisse des ökonometrischen Modells und rotes Fleisch-Produktion, diese Faktoren bestimmen die Hauptkomponente des rotes Fleisch-Versorgung, ist diskutiert worden. Nach den Ergebnissen der Forschung erfüllen die rotes Fleisch-Versorgung in der Türkei nicht die Nachfrage. Während die Bevölkerung die Ausnahme ist, ist die Menge der Tiere verringern. Ein relativ geringer Rückgang war, dass sie in der Rinderhaltung zwischen 1991 und 2011 beobachtet, jedoch Leben Schafe und Ziegen Zahlen sanken um fast die Hälfte des Niveaus von 1991. Trotz Import und Unterstützung Beschlüsse nach der Krise 2009 im Bereich könnten inländische rotes Fleisch-Versorgung nur Pre-2009-Niveau gebracht werden. Allerdings war die Lieferung pro Kopf immer noch niedriger als die der entwickelten Länder. Darüber hinaus verfügt die abnehmende Tendenz der Milch-Feed Parität während der Laufzeit negativ Haruna rotes Fleisch Produktionsbedingungen in der Türkei.


Keywords : Turkish hayvancılık sektörü
English livestock sector
German Vieh Sektor
Turkish kırmızı et
English red meat
German rotes Fleisch
Turkish arz analizi
English supply analysis
German Versorgung Analyse
Turkish Türkiye
English Turkey
German Türkei


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2013


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2013-07-22
name : Burak Öztornacı
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1776


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-17
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 422658 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/sJAVjw88-1792013-0.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/9014.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Agricultural Economics


Description :


Keywords : Turkish tarım ekonomisi
English agricultural economy
Turkish kırmızı et
English red meat