TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

A Research On The Performance Assessment Of Food Businesses In Adana Province

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/hjqjNXai-1992013-25.pdf


Title : Turkish Adana İli Gıda Sanayindeki İşletmelerin Performanslarının Değerlendirilmesi Üzerine Bir Araştırma
English A Research On The Performance Assessment Of Food Businesses In Adana Province
German Eine Forschung auf die Leistungskontrolle von Lebensmittelunternehmen In der Provinz Adana


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışma ile; Tarıma Dayalı Gıda Sanayi İşletmelerinin performanslarını ölçüp ölçmediklerini belirlemek; işletme performansı ölçümü yapan işletmelerin, performanslarını ölçerken İşletme Performans Kriterleri kullanıp kullanmadıklarını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaçla; bir tarım bölgesinde olan Adana ili araştırma alanı olarak seçilmiştir. Adana ilindeki işletmelerin; İşletme Performans Kriterlerine yaklaşımına ek olarak, uluslararası otoritelerce kabul görmüş standartlara sahip olup olmadıklarının da irdelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma kapsamındaki işletmelerden, İşletme Performans Kriterlerini kullanarak performanslarını ölçen işletmelerin oranı % 94,1 olarak belirlenmiştir. İşletmelerin tümünün; İşletme Performans Kriterlerinden kalite boyutuna önem verdiği tespit edilmiştir. Performansını ölçmeyen sadece bir işletme olduğu, bunun da bir kamu işletmesi olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırma kapsamındaki işletmelerin % 76,5’i Türkiye’de Türk Standartları Enstitüsü’nce de kabul görmüş ISO 9001-2000 Kalite Yönetim Sistemi belgesine sahip oldukları tespit edilmiştir.
English This study aims to determine whether agri-food industries measure their performances and, if so, whether they use Business Performance criteria in their measurements. Adana province, located in an agricultural region, was selected for this purpose. It was also aimed to analyze whether agri-food businesses in Adana province have internationally recognized standards in addition to Business Performance Criteria. It was concluded that all companies surveyed (94.1%), except one public company, were applying Business Performance Criteria Approach and placing greater importance on quality dimension in their performance measurement. 76.5 % of the companies have ISO 9001-2000 Quality Management System Certificate, which was recognized by Turkish Standards Institute.
German Diese Studie zielt darauf ab, ob Agri-Food-Industrie ihre Leistungen messen und wenn ja, zu bestimmen, ob sie Business-Performance-Kriterien in ihren Messungen verwenden. Adana Provinz in einer landwirtschaftlich geprägten Region wurde für diesen Zweck ausgewählt. Es zielte auch zu analysieren, ob Nahrungsmittel-Unternehmen in der Provinz Adana in Normen neben Business-Performance-Kriterien International anerkannt haben. Es wurde beschlossen, dass alle Unternehmen Befragten (94,1 %), außer ein öffentliches Unternehmen, Business-Performance-Kriterien-Ansatz Anwendung wurden und Vermarktung größeren Bedeutung qualitative Dimension in ihrer Leistung Messung. 76,5 % der Unternehmen haben ISO 9001-2000 Qualitätsmanagement System Zertifikat, die von türkischen Standards Institute anerkannt wurde.


Keywords : Turkish performans
English performance
German Leistung
Turkish işletme performans kriterleri
English business performance criteria
German Business-Leistung-Kriterien
Turkish işletme performansı
English business performance
German Geschäftsentwicklung
Turkish standartlar
English standards
German Normen


Coverage : Turkey


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2006


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2006-12-19
name : Nuri Doğan Atakuş
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Tarım Ekonomisi Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1810


Contribute : Role : Undefined
Date : 2013-09-19
name :
e-mail :
organization :


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 337394 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/hjqjNXai-1992013-25.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English 18U


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/6090.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana.
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey.


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Food Processing


Description :


Keywords : Turkish gıda sanayi
English food industry
Turkish işletme performansı analizi
English business performance analysis