TrAgLor - Turkish Agricultural Learning Objects Repository

Object Details

The Effects Of The Extract Obtained From Giant Red Shrimp (Aristaeomorpha foliacea) Shells On Chemical Physical And Sensorial Properties Of Refrigerated Anchovy (Engraulis encrasicolus)

Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/wKXZEuyF-17112013-13.pdf


Title : Turkish Kırmızı Dev Karides (Aristaeomorpha foliacea) Kabuklarından Elde Edilen Ekstraktın Buzdolabında Depolanan Hamsi (Engraulis encrasicolus)'nin Kimyasal Fiziksel Ve Duyusal Özelliklerine Etkileri
English The Effects Of The Extract Obtained From Giant Red Shrimp (Aristaeomorpha foliacea) Shells On Chemical Physical And Sensorial Properties Of Refrigerated Anchovy (Engraulis encrasicolus)
German Die Auswirkungen Des Extrakts Stammenden Aus Riesigen Roten Garnelen (Aristaeomorpha foliacea) Muscheln Auf Chemischen Physikalischen Und Sensorischen Eigenschaften Des Gekühlten Sardelle (Engraulis encrasicolus)


Language : Turkish Turkish



Descriptions : Turkish Bu çalışmada, kırmızı dev karides (Aristaeomorpha foliacea) kabuklarından elde edilen ekstraktın, hamsi (Engraulis encrasicolus)'nin buzdolabında 18 gün depolanması süresince kimyasal, fiziksel ve duyusal parametrelerinde meydana gelen değişimler üzerine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Antioksidan etkiyi kıyaslamak amacıyla butillendirilmiş hidroksi toluen (BHT) kullanılmıştır. Kabuk ekstraktının toplam antioksidan aktivitesi % 45,84; toplam fenolik madde içeriği 17,87 mg/100g kabuk olarak bulunurken, kabuktaki toplam karotenoid miktarı ise 203,10 mg/kg olarak tespit edilmiştir. Depolama süresince balıklarda meydana gelen değişimler incelendiğinde, süreyle birlikte lipit oksidasyonunun nemli (p<0,01) ölçüde arttığı tespit edilmiştir. Kontrol grubuyla kıyaslandığında, uygulanan BHT ve farklı oranlardaki kabuk ekstraktlarının oksidasyonun önlenmesi üzerine olumlu etkileri gözlenmiştir. Toplam uçucu bazik azot (TVB-N), tiyobarbiturik asit (TBA), peroksit, serbest yağ asitleri ve pH değerleri kıyaslandığında; uygulama grupları içerisinde en olumlu sonuç BHT eklenen grupta bulunurken bunu sırasıyla % 0,5, % 0,1 oranında kabuk ekstraktı içeren gruplar ve kontrol grubu izlemiştir. % 0,5 oranında kabuk ekstraktı ve BHT içeren grupların toplam doymuş, tekli doymamış ve çoklu doymamış yağ asitleri miktarları depolamanın sonunda önemli değişim göstermemiştir (p<0,05). Duyusal değerlendirmeler sonucunda, BHT grubu daha çok beğeni toplamış ve bunu % 0,5 oranında kabuk ekstraktı eklenen grup takip etmiştir (p<0,05). Mevcut çalışma ile balıkların depolanması esnasında sentetik antioksidanların yanı sıra kabuktan elde edilen doğal ekstraktın da kullanılmasının uygun olacağı belirlenmiştir
English This study aims to determine the effects of extract obtained from giant red shrimp (Aristaeomorpha foliacea) shells on the changes in chemical, physical and sensorial parameters of anchovy (Engraulis encrasicolus) during 18 days of refrigerated storage. Butylated hydroxytoluene (BHT) was used for the comparison of antioxidant effects. Total antioxidant activity of shell extract was determined 45.84%, total phenol matter content was 17.87 mg/100g shell, and total carotenoid content in shells was 203.10 mg/kg. The investigation of changes in fishes during refrigerated storage indicated that lipid oxidation ignificantly increased (p<0.01). Compared to control group, BHT and different rates of shell extract were determined to have significant effects on prevention of oxidation. Comparison of total volatile basic nitrogen (TVB-N), thiobarbituric acid (TBA), peroxide, free fatty acids and pH values indicated that the most positive result was found in the BHT added group, which was followed by the groups containing 0.5%, and 0.1% of shell extracts, and control group. Total saturated, monounsaturated and polyunsaturated fatty acid ontents of groups with 0.5% of shell extract and BHT addition demonstrated no significant increase at the end of storage (p<0.05). As a result of sensorial evaluations, BHT group gained more credit, which was followed by the group with 0.5% of shell extract (p<0.05). In this study, it was concluded appropriate to use natural shell extracts besides synthetic antioxidants during the storage of fishes
German Diese Studie zielt darauf ab, die zur Bestimmung der Wirkung der Extrakt aus riesigen roten Garnelen (Aristaeomorpha Foliacea) Muscheln auf die Veränderungen in der chemischen, physikalischen und sensorischen Parameter der Sardelle (Engraulis Encrasicolus) in 18 Tagen der Kühllagerung. Butylhydroxytoluol (BHT) wurde für den Vergleich der antioxidative Wirkung verwendet. Totale antioxidative Aktivität von Shell-Extrakt wurde zielstrebig 45,84 %, insgesamt Phenol Gehalt war 17,87 mg / 100g Schale und Carotinoid Gesamtgehalt in Schalen war 203,10 mg/kg. Die Untersuchung der Änderungen in den Fischen während Kühllagerung angegeben, dass Lipid-Oxidation-Ignificantly erhöht (p < 0,01). Im Vergleich zur Kontrollgruppe, wurden BHT sowie unterschiedliche Schale Extrakt entschlossen, erhebliche Auswirkungen auf die Verhinderung der Oxidation. Vergleich der flüchtige grundlegende Gesamtstickstoff (TVB-N), Thiobarbituric Acid (TBA), Peroxid, freie Fettsäuren und pH-Werten angegeben, dass das positivste Ergebnis in der BHT hinzugefügte Gruppe gefunden wurde, gefolgt von den Gruppen mit 0,5 % und 0,1 % des Shell-Extrakten und der Kontrollgruppe. Insgesamt gesättigten, einfach ungesättigten und mehrfach ungesättigten Fettsäuren haltsverzeichnis Gruppen mit 0,5 % des Shell-Extrakt und BHT Zusatz demonstriert nicht wesentlich erhöhen und am Ende der Lagerung (p < 0,05). Durch sensorische Bewertungen, BHT Gruppe gewonnen mehr Kredit, folgte die Gruppe mit 0,5 % Schale Extrakt (p < 0,05). In dieser Studie wurde der natürliche Schale Extrakte neben synthetischen Antioxidantien bei der Lagerung der Fische geeignet Schluss


Keywords : Turkish kırmızı dev karides
English giant red shrimp
German Riesige rote Garnelen
Turkish aristaeomorpha foliacea
English aristaeomorpha foliacea
German Aristaeomorpha Foliacea
Turkish karides kabuğu
English shrimp shell
German Garnelen Shell
Turkish hamsi
English anchovy
German Sardellen
Turkish raf ömrü
English shelf life
German Haltbarkeit


Coverage : World


Structure : Atomic


Aggregation Level : Level 2


Version : Turkish Adana, 2011


Status : Final


Contribute : Role : Author
Date : 2011-07-22
name : Aygül Küçükgülmez
e-mail :
organization : Çukurova Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü, Su Ürünleri Anabilim Dalı. 01330 Adana - Turkey




Identifier : Catalog : URI
Entry : http://traglor.cu.edu.tr/common/object_xml.aspx?id=1874


Contribute : Role : Author
Date : 2013-11-17
name : Surhan Tabakoğlu
e-mail : surhan@cu.edu.tr
organization : Ç.Ü. Su Ürünleri Fakültesi


Metadata Schema : TrAgLor LOM AP


Language : Turkish Turkish
Format : Text


Requirements : Operating System: Multios
Min ver :
Max ver :
Browser: Any
Min ver :
Max ver :


Installation Remarks :


Other Platform Requirements :


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Size : 8906295 bytes


Location : http://traglor.cu.edu.tr/objects/objectFile/wKXZEuyF-17112013-13.pdf


Interactivity Type : Expositive


Learning Resource Type : Thesis


Interactivity Level : Very Low


Semantic Density : High


Intended End User Role : Learner


Context : University Second Cycle


Typical Age Range : English U18


Difficulty Level : Difficult


Duration : Year : 0 Month : 0 Day : 0 Hour : 0 Minutes : 0


Description :


Cost : No


Copyright and Other Restrictions : Yes


Description : This resource is licensed under the license(CC-BY-NC-ND) Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivs 3.0 Unported


Kind : IsVersionOf


Resource : Catalog : URI
Entry : http://library.cu.edu.tr/tezler/8481.pdf


Description : Turkish Çukurova Üniversitesi Kütüphanesi, Tez Koleksiyonu. 01330 Adana
English Çukurova University Library Thesis Collection. 01330 Adana, Turkey


Entity : name :
e-mail :
organization :


Date :


Description :


Purpose : Discipline


Source : English AGRICOLA


Entry : Fish and Aquatic Products


Description :


Keywords : Turkish balık depolama
English fish storage