Descriptions : | Artan nüfusun beslenme gereksiniminin karşılanması ve ekonomik kazanç sağlama çabaları,
hayvansal üretimin de yoğun üretim şeklinde yapılmasına neden olmuştur. Bu üretim biçiminde,
birim alandan daha yüksek miktarlarda ve ekonomik ürün alınması öncelikli olduğu için; ekolojik
denge ve ürün kalitesinde sağlık kriterleri ikinci plana atılmıştır. Konvansiyonel bitkisel üretimde
olduğu gibi, konvansiyonel hayvansal üretiminde çevreye, hayvana ve insan sağlığına zararlı etkileri
kendini göstermeye başlamıştır. Bütün bu olumsuzluklarının sonucu olarak, ekonomik gelir seviyesi ve
bilinç düzeyi yüksek olan toplumların, organik hayvansal ürünlerin daha sağlıklı olduğunu, bu üretim
metodunda hayvan hakları esas alınıp, hayvanlara daha iyi yaşam standardının sağlandığını, organik
çiftliklerde uygulanan metotların çevreye ve doğal kaynaklara olumsuz etkisinin çok az olduğunu
benimsemeleri sonucu, organik hayvansal ürünlere olan talepler artmıştır.
Bu üretim metodunda; hayvanların bakımı, beslenmesi, barındırılması, gübre yönetimi,
hastalıkların önlenmesi ve veteriner müdahalesi gibi konular organik tarım yönetmeliğinde belirtilen
esaslara yöre yapılmakta, tüm bu işlemlerin uygunluğu bağımsız bir kontrol kuruluşu tarafından
denetlenmektedir. Organik et ve süt üretim amacıyla damızlık olarak seçilecek sığırların çevreye, iklim
koşullarına ve hastalıklara dayanıklı olması öncelikli esastır. Organik süt üretimi için 6, et üretimi için
12 aylık bir geçiş süreci bulunmaktadır. Barınaklar sığırların doğal davranışlarına cevap verebilecek
şekil ve boyutlarda tasarlanmalı, ayrıca hayvan sağlığı ve refahı için gerekli önlemler alınmalıdır. Tüm
sığırlar, tamamen organik şartlarda üretilmiş yemlerle beslenilmelidir. Sürünün hastalıktan korunması
için gerekli tüm önlemler alınmalı, hastalık tedavisinde ise öncelikle ürünlerde kalıntı bırakmayan
alternatif tedavi yöntemleri kullanılmalıdır.
Meeting the nutrition requirements of the increasing population and attempts of gaining financial
profits has led to increasing animal production. In this type of production, since it is crucial to obtain
more and financially profitable products from a unit area, ecological balance and health criteria of
product quality were put into a secondary role. As it is in conventional plant production,
conventional animal breeding started showing negative effects on the environment, the animal and
the human health. As a result of all these negative effects, demand in organic animal products has
increased since societies with high financial background and high cognitive levels have embraced the
fact that organic animal products are healthier, that animals are provided better living conditions in
such breeding and that the methods used in organic farms give less damage to human beings and the
environment. In this breeding method, issues such as taking care of animals, accommodation of
animals, fertilizer management, preventing illnesses and veterinary practices are all carried out
according to organic agriculture directives and are all proctored by an independent control authority.
It is very important that the cows to be elected as the brood stock for milk and meat production be
resistant against different climates and illnesses. The transition period is 6 months for organic milk production and 12 months for meat production. Barns must be redesigned so that cows can behave
naturally. Moreover, precautions for animal health and animal welfare must be taken. All cows must
be fed with lures produced organically. All precautions must be taken for the protecting the flock
from diseases. Alternative treatment methods, which leave no track on products, must be deployed
primarily in the treatment of diseases.
|